Gerelateerd

Hoe droog ik bloemen?

Bloemen drogen heeft niet direct iets met epoxy te maken, maar veel mensen drogen bloemen om ze daarna in epoxy te gieten. Mocht je je afvragen of het drogen van bloemen nodig is - ja, dat is het zeker. Al zijn er naar verluid bloemen waarbij dit niet nodig is - het schijnt witte orchideeën, maar ik heb dit niet getest - praktisch alle bloemen vergaan of verkleuren in epoxy als ze niet gedroogd worden. Vaak zelfs al zodra ze in aanraking komen met de epoxy.

Omdat ik veel vragen voorbij zag komen over het drogen van bloemen, en helaas ook gevallen waar het mislukt was met dierbare bloemen, besloot ik er toch maar een pagina over te schrijven. Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen. Sommige mensen zweren bij de ene methode, anderen gebruiken veel liever de andere methode. Probeer er vooral meerdere uit als je kunt, zodat je de voor- en nadelen kunt zien van de verschillende methodes.

Materialen
Lucht
Op z'n kop luchtdrogen werkt prima voor veel bloemen. Vooral compacte bloemen die weinig vorm kunnen verliezen, zoals lavendel. Andere bloemen verliezen makkelijk hun vorm met deze methode. Ook de kleur van de bloemen kan voor een groot deel verdwijnen. Sommige bloemen kunnen helemaal niet tegen deze methode, en er zal weinig van overblijven. Toch is het een erg simpele methode, en bloemen blijven normaal gesproken redelijk stevig omdat ze kunnen krimpen. Bij andere methodes kunnen bloemen erg fragiel worden.

Boek
Wie deed het niet vroeger? Bloemen of bladeren drogen tussen een boek. Of, tussen keukenpapier waar je wat zwaars op legt. Een simpele en goedkope methode, maar wel eentje waarbij de origine vorm van de bloem helemaal verloren gaat. Maar, als je bloemetjes in bijvoorbeeld onderzetters wilt verwerken, is dit de perfect methode. Het kan wel lang duren, een week of twee of zelfs langer. Wil je de vorm van de bloem houden? Bekijk dan de methodes hieronder.

Zand
Een veel gebruikte methode is drogen in zand. Gebruik geen scherp zand, zoals schelpenzand. Dit kan je bloemblaadjes beschadigen. In plaats daarvan wordt vaak chinchillazand gebruikt. Dit zand is fijn en zacht, en zal de vorm van de blaadjes niet beïnvloeden. En, zand is relatief gezien erg goedkoop. Het nadeel is wel, dat zand het vocht niet echt opneemt. Begraaf de bloemen dus niet te diep. Ook moet de bak waar je de bloemen in droogt, absoluut open blijven! Anders kan het vocht helemaal niet weg, en gaan de bloemen rotten. Menig (t)rouwboeket is zo al tot stof vergaan, dus let hier goed op. Je kunt de bak het beste warm wegzetten, dat helpt bij de verdamping van het water. Bloemen in chinchillazand hebben wel zo'n twee tot drie weken nodig om te drogen, maar dat is ook afhankelijk van de soort bloem.

Keukenzout
Zout neemt het vocht goed op. Tegelijkertijd is het een goede fijne korrel, zodat de blaadjes niet van vorm veranderen. Bloemen drogen erg snel in zout. Ook zout is erg goedkoop. Het hergebruiken is wel wat lastiger; zout wat teveel vocht heeft opgenomen, gaat samenklonteren. Ik heb dit niet getest, maar het zou kunnen dat je zout door verhitting weer zou kunnen drogen en dan hergebruiken. Als je een vijzel hebt, kun je de klonten weer fijnmalen.

Silica
Silica korrels of zand, ook silicagel genoemd, zijn kleine korrels silicaat, een materiaal dat sterk vochtabsorberend is. Silicagel wordt ook gebruikt in vochtvreters en kleine zakjes die je bijvoorbeeld vindt in verpakkingen van producten die droog gehouden moeten worden. Silicagel kan na gebruik makkelijk weer gedroogd worden in een oven (met de deur op een kier!) of een magnetron (regelmatig omscheppen). Als je hele fijne silica hebt (zoals zand korrels), dan kun je het erg heet maken (boven de 100°C kan), maar als je grotere korrels hebt dan moet je onder de 100°C blijven, anders kunnen de korrels kapot knappen doordat het water te snel verdampt. Sommige zakjes silicagel bevatten indicatorkorrels, blauw/roze of oranje/groen, die aangeven of de silicagel droog genoeg is. Blauwe korrels worden roze als ze vol zitten met vocht, oranje korrels worden dan groen. Blauwe korrels zijn overigens schadelijk voor de gezondheid, dus wees daar voorzichtig mee als je ze tegenkomt. De oranje indicatorkorrels kun je ook los kopen bij Polyestershoppen. Standaard bevat silicagel geen indicator, en is het kleurloos en helder als korrel, of wit als zand. In dat geval is het moeilijk in te schatten of je silicagel nog droog genoeg is om nog een bloem te drogen. Je merkt vanzelf als bloemen er langer over doen om droog te worden, dan is het echt tijd om je silicagel te drogen. Zelf gebruik ik kleurloze silicagel, met kleine hoeveelheden silicagel met indicator toegevoegd. Zo kan ik toch makkelijk zien wanneer ik de silicagel weer moet drogen.

Het beste is silicagel in hele fijne korrels, een soort zand. Als je silicagel bij Polyestershoppen bestelt, moet je dan ook even goed kijken welke soort je kiest. Het nadeel van grovere korrels is dat ze kuiltjes geven in je bloemblaadjes, als de bloemen niet sterk genoeg zijn. Het nadeel van fijnere korrels is dat ze moeilijk uit de bloemen te verwijderen zijn (je hebt een kwastje nodig). Toch is het gebruik van silicagel verreweg de meest gebruikte methode om bloemen te drogen en de vorm te behouden. Vooral omdat ook de kleuren van de bloem weinig aangetast worden. Vergeleken met drogen in zand, geeft drogen in silicagel mooiere kleuren.

Methoden
Hieronder vind je de methode om bloemen te drogen in zand, zout, of silicagel.

Standaard - kamertemperatuur
Neem een ruim bewaarbakje en leg er een laag zand, zout, of silicagel in, afhankelijk van welk medium je hebt gekozen. Leg de bloem die je wilt drogen op de laag, of steek hem er in. De richting hangt van de vorm van de bloem af. Een platte bloem zoals een gerbera, kun je zo neerleggen. Een half open bloem zoals een roos, kun je het beste rechtop neerzetten. Een lange, dunne bloem zoals lavendel, kun je gewoon neerleggen. Bedek hierna voorzichtig de bloem met het zand, zout, of de silicagel. Bij open bloemen moet je zowel om de bloem heen als in de bloem strooien, zodat de vorm behouden blijft. Bedek de bloem voor ongeveer een halve centimeter of een centimeter. Als je zand gebruikt, laat het deksel dan er af, en zet de bak zo warm mogelijk weg. Gebruik je zout of silicagel, sluit de bak dan luchtdicht af, en zet hem weg op een willekeurige plek. Warm mag, maar hoeft niet. Na één tot twee weken (zout, silicagel) of twee tot drie weken (zand) is de bloem gedroogd en kun je hem er voorzichtig halen door de bak langzaam te legen. Als je zout of silica hebt gebruikt en de bloemen niet direct gebruikt, zorg er dan voor dat je ze bewaart op een laagje zout of silicagel in een luchtdichte container. Anders nemen de bloemen vocht uit de lucht op, en worden de bloemblaadjes slap.

Snel - magnetron
Je kunt bloemen ook sneldrogen in de magnetron. Ik heb dit niet geprobeerd in zand of zout, en ik weet dus ook niet of dat kan. Deze methode werkt wel met silicagel. Dit vergt wat oefening en gaat niet altijd goed, dus doe dit niet met bloemen die belangrijk zijn, tenzij je dit al vaker hebt gedaan.

Neem een hittebestendige kom, en doe er een laagje silicagel in. Leg de bloem er in zoals hierboven omschreven, en bedek hem met een laag van ongeveer een halve centimeter. Doe de kom in de magnetron, en verhit hem voor ongeveer een halve minuut. Langer kan de kleur van de bloem doen vervagen, de bloem is dan te heet geworden. Laat het geheel afkoelen voor een half uur. Met dunne bloemen ben je nu al meteen klaar, en kun je de bloem er zo uit halen. Dikke bloemen, of bloemen met heel veel blaadjes en dus heel veel vocht, hebben soms een tweede of zelfs derde ronde nodig. Als je deze methode eenmaal onder de knie hebt, is het erg handig om een bloem te kunnen plukken en hem een uur later al te kunnen gebruiken.