Gieten

Hoe maak ik mijn mengbekers schoon?

Misschien heb je de neiging om je mengbekers schoon te maken met doekjes. Ik raad je aan dat niet te doen. Niet alleen zorgt het alleen maar voor meer afval, het is ook nog eens meer werk. Bovendien is het handig om wat restjes epoxy in je mengbeker te houden, zodat je kan zien wanneer je epoxy hard is. Ik heb hieronder twee alternatieven staan die je kunt proberen, zodat je niet steeds je mengbekers schoon hoeft te maken. Maar eerst even voor de zekerheid, wat nooit te doen.

Wat nooit te doen
Gebruik nooit water. Ga nooit je mengbeker, met restjes epoxy daar in, in de gootsteen uitspoelen. Niet alleen zijn vloeibare bestanddelen van epoxy giftig voor in water levende organismen, het kan ook je afvoer geheel verstoppen. Uitgeharde epoxy mag in de vuilnisbak. Als je epoxy niet wil uitharden, ga er dan mee naar de milieustraat.

Wat wel te doen
Wat wel te doen met je gebruikte mengbekers? Dit hieronder gaat er van uit dat je plastic mengbekers gebruikt, bedoeld voor epoxy. Kleine plastic bekertjes of papieren bekertjes kun je eigenlijk behandelen zoals de tweede optie hieronder, omdat epoxy daar goed aan de wanden hecht.

Makkelijkste oplossing voor de korte termijn
De voor de korte termijn makkelijkste oplossing, is de epoxy gewoon te laten uitharden in de mengbeker. Een roerstokje mag in de beker blijven zitten, zolang deze van plastic is. Anders krijg je de epoxy er later niet meer af. Als de epoxy minimaal een dag is uitgehard, kun je de uitgeharde stukjes er zo uit halen. Of door het stokje er uit te trekken, of door voorzichtig in de mengbeker te knijpen (pas op dat de rand niet breekt). Je kunt dan het beste onderaan beginnen te knijpen aan de zijkanten, en als dat los is kun je de bodem voorzichtig indrukken. Als de epoxy los is, kun je alles er uit trekken en het zo in de vuilnisbak gooien, of je bewaart stukjes om andere werkjes mee op te vullen. Wat zo niet los komt, kun je verwijderen met tape, een kledingroller, of je laat het gewoon zitten.

Als je mengbeker niet goed leeg is, of je hebt geen plastic roerstokjes, dan is het handiger om je stokje na gebruik af te vegen en andersom in een ander bekertje te zetten. Het is anders te lastig om, als de epoxy eenmaal is uitgehard, het stokje uit de uitgeharde epoxy te krijgen. Als het stokje zo een dag staat, kan hij weer hergebruikt worden.

Makkelijkste oplossing voor de lange termijn
Hoewel ik vroeger altijd de bovenstaande oplossing gebruikte, kwam ik op een veel simpelere oplossing. Het is even wat werk in het begin, maar daarna hoef je nooit meer moeilijk te doen. Het nadeel van de bovenste method is namelijk dat ik toch soms wat uitgeharde druppeltjes epoxy in de mengbeker had die niet los wilden komen, maar dat ze tijdens het mengen van de nieuwe epoxy in dezelfde mengbeker, toch ineens los kwamen. Die stukjes kwamen dan in mijn nieuwe gieting terecht, en dat was soms echt goed zichtbaar.

Verreweg het handigst is om er voor te zorgen dat de hele zijkant van de mengbeker bedekt is met epoxy. Dus na het eerste gebruik van een mengbeker en het gieten, wacht ik totdat het laatste laagje gebruikte epoxy in de mengbeker dik is geworden. Daarna ga ik met een mengspatel of roerstaafje, eventueel met een papieren doekje er om heen, helemaal door de mengbeker om de dikke epoxy goed langs alle zijkanten te smeren. Daarna maak ik het roerstaafje schoon, gooi ik het papieren doekje weg, en ben ik klaar. De dikke epoxy hardt nu uit langs de randen, en vormt een extra laagje op de mengbeker. Als de epoxy in de mengbeker eenmaal is uitgehard, wordt dat weer een nieuw hechtingsoppervlak voor de nieuwe epoxy die je mengt. Als de eerste keer niet de hele zijkant heeft bedekt, herhaal je deze stappen nog eens na het tweede gebruik. Je hoeft zo de beker niet meer schoon te maken; iedere keer dat je de mengbeker hergebruikt, wordt hij steeds een stukje kleiner. Je moet er alleen wel echt aan denken om je roerstaafje er dan uit te halen na gebruik. Maar verder maakt het niet uit of je er nog een laagje epoxy in hebt zitten of niet. Ik "rouleer" zo een aantal mengbekers. Degene die ik net heb gebruikt, moet eerst even uitharden en dus gebruik ik dan even een andere. Degene van vandaag is dan morgen uitgehard en klaar voor hergebruik. Pas als de mengbeker echt duidelijk veel kleiner is geworden dan kun je, weer door voorzichtig te knijpen, de epoxy aan de binnenkant van de mengbeker lossen. Dan heb je weer een geheel schone mengbeker, en kun je weer opnieuw beginnen. Ik heb zo in drie jaar tijd en meer dan duizend gietingen, eigenlijk maar een stuk of 10 – 15 mengbekers weg moeten gooien. In alle gevallen was dat, omdat ik ze per ongeluk gebroken had.

Het enige nadeel van deze methode is dat áls je weegschaal er mee kapt tijdens het afwegen, je daarna niet meer kan bepalen hoeveel epoxy en/of verharder er al in je mengbeker zit. Als dat zou gebeuren bij het gebruik van een schone mengbeker, dan kun je altijd even een lege mengbeker van hetzelfde formaat wegen om te bepalen hoeveel epoxy er zit in de mengbeker waarmee je bezig was. Je kunt dit probleem voorkomen als je een mengbeker hergebruikt, door eerst even op te schrijven hoeveel de mengbeker weegt vóórdat je er iets in doet. Mocht er dan tijdens het afwegen iets fout gaan, kun je altijd weer bepalen hoeveel epoxy er al in zit.


Gerelateerde links