Mengen

Hoe weeg ik makkelijk af? Het wordt altijd zo'n kliederboel.

Zeker als je grote verpakkingen epoxy koopt om kosten te besparen, kan afwegen nogal een gedoe worden. Met een jerrycan epoxy precies 50 gram afwegen is helemaal niet zo makkelijk. Maar ook als je gewone flessen hebt, is een paar gram afwegen ook niet zo simpel. Een goede oplossing zijn tuit- of klepdoppen voor op epoxy flessen, waarmee je veel makkelijker hars en verharder uit de flessen kan gieten in de juiste hoeveelheden. Deze passen goed op de flessen van Polyestershoppen. Als je geen flessen hebt maar alleen jerrycans, dan kun je deze lege flessen ook kopen om van de doppen gebruik te maken. Zelf heb ik mijn eerste epoxy flessen bewaard; deze hervul ik vanuit een jerrycan. Voor het vullen van flessen vanuit een jerrycan kun je tapkraantjes kopen voor je jerrycans. Let wel op dat je de juiste maat koopt.

Tuitdoppen
Tuit- en klepdoppen voor epoxy flessen. Tuitdoppen (linksboven op de foto) moet je zelf afsnijden, dus je kunt zelf de grootte van de opening bepalen. De kleinste opening is kleiner dan de kleinste opening van de klepdoppen, dus voor dunne vloeistof is de tuitdop handiger met doseren. Je zou zelfs in plaats van de top af te snijden, met een hete naald een gaatje in de tuitdop kunnen prikken zodat je echt heel gemakkelijk per druppel kunt afwegen. Maar, voor dikkere epoxy (MV of HV) moet je de tuitdop zo ver afsnijden, dat hij niet meer afsluitbaar is met het bijgeleverde kapje. Je moet dan zelf met siliconen o.i.d. een dopje maken. Ook heb ik gemerkt dat er lekkage kan optreden tussen de dop en de fles, ze sluiten dus niet altijd goed aan.

Klepdoppen
Klepdoppen hebben twee afmetingen (wit, kleine opening; zwart of rood, grote opening). De opening van de zwarte of rode doppen zijn nog redelijk makkelijk verder te vergroten, dus voor de dikke harsen is deze dop verreweg het makkelijkst! Bovendien sluiten ze perfect aan op de flessen, dus er is geen lekkage. Klepdoppen zijn ook in combinatie met lege flessen te bestellen, zodat je ook als je begon met jerrycans, ze toch kunt gebruiken. Het enige nadeel is dat zelfs de kleinste opening (witte doppen) toch nog iets te groot is voor echt dunne vloeistoffen, zoals de verharder van de hittebestendige epoxy. Je kunt voor die beter een een tuitdop nemen en daar een hele kleine opening in maken. Je kunt rondom de dop dan eventueel aftapen om lekkage te voorkomen.