Mengen

Mijn epoxy is troebel, wat nu?

Epoxy kan, als het lang staat en het niet erg warm is, gaan kristalliseren. Stoffen die normaal in de epoxy opgelost zijn, worden hard en vormen kristallen in je epoxy. De epoxy wordt troebel, en er zitten witte stukjes in. Je kunt dit makkelijk oplossen, door de epoxy warm te zetten en daarna even goed te mengen. Neem een bak met heet water (~50┬░C) en zet de fles in de bak. Als je fles niet meer vol is en wil gaan drijven, leg er dan iets zwaars boven op als je kan, zodat de epoxy in de fles onder het wateroppervlak blijft. Door het opwarmen lossen de kristallen weer op. Dit kan wel even duren, dus geef het de tijd. Keer af en toe de fles even om, om de warmte te verdelen. Als alles weer is opgelost, keer de fles nog eens een paar keer om zodat alles goed gemengd is. Je kunt nu de epoxy gebruiken zoals je gewend bent.

Als je de epoxy al afgewogen hebt of zelfs al gemengd en je ziet kristallen, probeer dan je mengbeker of de epoxy daar in te verwarmen met een heat gun. Doe dit niet te lang, anders smelt het plastic. Blijf roeren en af en toe verwarmen, todat alle kristallen zijn opgelost. Roer nog even goed door, en daarna is de epoxy klaar voor gebruik.

Voor beide problemen (kristallen in de fles of in de mengbeker) kun je ook mokwarmers gebruiken. Dan hoef je niet te klooien met water. Een nadeel is wel dat sommige mokwarmers echt heel warm worden, en daar kan het plastic niet altijd tegen. Je kunt er dus bijvoorbeeld een papiertje tussen leggen of een schijfje kurk als je weet of denkt dat de mokwarmer te heet wordt. Verhit epoxy niet te veel, dan gaat de kwaliteit achteruit. Blijf de epoxy dus mengen om de warmte te verdelen.