Gieten

Waarom dekt mijn epoxy niet?

Zo nu en dan krijg ik een foto voor ogen met de vraag "waarom dekt mijn epoxy niet?" of "waarom heb ik kale plekken op mijn project?". Soms trekt de epoxy weg ná het gieten, en zit je daarna met kale plekken. Dit gebeurt dan vooral op MDF schijven of tafels die met epoxy overgoten worden. Er zijn een paar mogelijke oorzaken.
  • De meest voorkomende oorzaak is een combinatie van te weinig epoxy, een te dunne laag, of dat het werkvlak niet helemaal vlak ligt. Een goede laagdikte voor een vlak object is 1.5mm. Als je minder gebruikt, kan het zijn dat de epoxy niet alle plekken goed dekt. Meer dan 1.5mm kan alleen met dikkere epoxies, met een te dun vloeibare epoxy verlies je dan een hoop omdat het over de rand gaat lopen. Leg je werk altijd waterpas. Vooral als het een groter oppervlak is, veroorzaakt een afwijking al snel een hoogteverschil van enkele millimeters. Als alle epoxy één kant op stroomt, loop je het risico dat de hoogste kant kale plekken krijgt.
  • Het oppervlak hecht niet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een dun laagje in een siliconen mal giet. Epoxy hecht niet aan de siliconen, trekt samen, en geeft geen goede dekking. In een siliconen mal moet je minstens 2mm diep gieten om te voorkomen dat je epoxy samentrekt en lege plekken achterlaat. Een andere reden dat het oppervlak niet hecht, staat hieronder uitgelegd; het oppervlak is wellicht niet schoon.
  • Het oppervlak is niet schoon. Wat ik het vaakst zie is dat iemand Resi-Blast gebruikt heeft in het oppervlak er onder, maar niet goed ontvet heeft voordat de volgende laag er op ging. Een alternatief voor Resi-Blast is siliconen olie. Ook dan moet je je oppervlak na uitharding goed ontvetten om alle restjes olie te verwijderen. Ook als je geen Resi-Blast of olie hebt gebruikt, kunnen vette vingerafdrukken of stof er voor zorgen dat de epoxy niet goed hecht. Als je oppervlak niet past uitgeharde epoxy is, ontvet het dus eerst goed met alcohol of met aceton, voordat je gaat gieten. Houd er rekening mee dat aceton niet in contact mag komen met plastics. Je kunt het ook even opschuren als je zeker wilt zijn van een goede hechting. Ook na het schuren moet je het even goed schoonmaken.
  • Je epoxy is te dun / vloeibaar. Vloeibare epoxy hecht moeilijker aan lastige oppervlakken dan dikkere epoxy en laat dan sneller kale plekken achter. Als je oppervlak niet optimaal is, door bijvoorbeeld één van bovenstaande redenen, dan kan het helpen wat dikkere epoxy te gebruiken.