Algemeen

Welke bescherming moet ik dragen?

Als het gaat over het dragen van bescherming, kunnen er nog wel eens heftige discussies ontstaan. Hoewel praktisch iedereen toch wel begrijpt dat (nitril) handschoenen echt nodig zijn, ontstaat er snel onenigheid over wat nog meer. Hoewel bescherming dragen geen verplichting is, raad ik het wel sterk aan.

Lees de verpakking eens van de epoxy die je gebruikt, en dan vooral de gevarensymbolen op de verpakking. Je zult zien dat de epoxy een allergische reactie kan veroorzaken. Met nadruk op kán, zeker is het niet. Je gaat zeker mensen tegen komen die je zullen vertellen dat ze nooit bescherming dragen en nooit last hebben gehad. Dat klopt inderdaad. In de verschillende Facebook groepen waar ik lid van ben, komen er echter regelmatig gevallen voorbij van mensen die wél allergisch zijn geworden, en de klachten zijn geen pretje. Er is zelfs een Facebook groep opgericht speciaal over dit onderwerp. Je hebt dus de keuze om een eventuele reactie vóór te zijn en je te beschermen, of je kunt het afwachten. Persoonlijk gezien heb ik geen enkele reden om me bij de groep met een allergie te willen voegen, dus ik gebruik goede bescherming uit voorzorg.

Werk vooral nooit met epoxy zonder handschoenen. Bescherming betekent dus vooral nitril handschoenen. Dat zorgt er voor dat er geen epoxy direct op de huid terecht komt. Gebruik geen latex handschoenen, deze kunnen epoxy doorlaten en zijn dus niet goed genoeg. Zelf draag ik ook nog een schort, die voorkomt dat mijn kleding onder komt te zitten voor het geval dat ik kleurstof of epoxy mors. Anderen trekken gewoon oude kleding aan, wat natuurlijk ook prima is. Of je daarnaast een masker zou moeten dragen, hangt af van je situatie en hoe voorzichtig je wilt zijn.

Heb ik altijd een masker nodig?
Omdat we het hebben over een risico en geen zekerheid, is het vooral afhankelijk van hoe voorzichtig je wilt zijn. Als je nog niet zeker bent over of je wel langer epoxy wilt gaan gebruiken of dat je dit maar een paar weken gaat doen, dan zou ik nog even afwachten.

Als je langere tijd met epoxy gaat werken, dan moet je echt na gaan denken over voorzorgsmaatregelen. Blijf zoveel mogelijk uit de ruimte waar je epoxy staat uit te harden en ventileer zo veel mogelijk. Als dat geen opties voor je zijn, is het mogelijk om je werkjes in een afsluitbare bak uit te laten harden. Als je je ruimte heel goed kan ventileren (ramen tegen elkaar open zetten of een afzuiginstallatie) en je verlaat de ruimte na het werken met epoxy, dan zou een masker wellicht niet nodig zijn, maar in alle andere gevallen raad ik het wel aan. Als je je epoxy verhit, bijvoorbeeld door een heat gun te gebruiken tegen belletjes of omdat je golf-effecten maakt, moet je extra voorzichtig zijn. Hete epoxy kan zelfs zichtbaar dampen, waardoor je een extra hoog risico loopt.

Opties voor adembescherming
Een halfgelaats masker bedekt alleen je mond en niet je ogen. Je kunt je ogen dan beschermen (tegen spatten, niet tegen dampen) met een veiligheidsbril. Een volgelaats masker bedekt je hele gezicht, dus ook je ogen. Op een masker moeten chemische filters worden aangesloten. Deze hoeven pas vervangen te worden zodra je de epoxy (of een andere organische stof) weer kunt ruiken door de filters heen met je masker goed op. Je kunt daar bijvoorbeeld ook aceton voor gebruiken. Omdat ik persoonlijk ook veel schuur, heb ik er ook stoffilters op zitten. Voor het stoffilter heb je ook eenmalig houders nodig. Alles bij elkaar is dit zeker een investering.

Juiste volgorde
Als je bescherming draagt, doe die dan op voor je de flessen opent. De juiste volgorde is masker op, bril op, handschoenen aan, flessen openen. Houd het masker op zolang je in de buurt bent van vloeibare epoxy. Pas als je de kamer verlaat kan het masker af. De juiste volgorde dan is handschoenen uit, bril af, masker af. Raak het masker of de bril nooit aan met je handschoenen, om te voorkomen dat er per ongeluk epoxy op komt. Raak ook nooit met je handschoenen je gezicht aan, of je huid ergens anders. Om diezelfde reden, raak je epoxy flessen zo min mogelijk aan zonder handschoenen, omdat er epoxy hars of verharder op kan zitten. Als je klaar bent, was dan ook je handen met water en zeep. Mogelijk is er epoxy op je huid terecht gekomen toen je de handschoenen uit trok. Dit klinkt misschien als een tikkeltje overdreven, maar als je langer met epoxy werkt ga je steeds meer mensen kennen die moesten stoppen vanwege allergieën. Vraag jezelf af of het een probleem voor je zou zijn als je zou moeten stoppen. Als dat een probleem voor je zou zijn, bescherm je dan goed.