Gerelateerd

Over gips

Gips, en dan specifiek modelgips, kent iedereen wel. Ik vond het als kind super gaaf om gips met water te mengen en in een mal te gieten, en na het ontmallen de beestjes die ik had gegoten te verven. Je hoeft met gips nooit lang te wachten, en het werken met gips is ongevaarlijk. Het is ook nog eens heel goedkoop. Zeker in grote hoeveelheden kost gips maar een euro per kilo. In kleinere verpakkingen maar een paar euro per kilo. Toch heeft modelgips wel nadelen. Het allerbelangrijkste is dat het helemaal niet zo sterk is. Een gemaakt beeldje breekt heel snel als het ergens tegenaan stoot, en zeker als het valt. Gips kan ook best dik zijn, en het ontlucht daarom niet heel goed. Je kunt redelijk makkelijk belletjes krijgen in je gieting. Ook kan gips niet goed tegen water. Als je een gipsen beeldje buiten zou willen neerzetten, zal het beschadigd raken door de regen. De problemen hierboven zijn grotendeels verholpen met het overstappen naar porseleingips. Je kunt ook acrylhars overwegen.

Toch kun je gips bijvoorbeeld wel heel goed gebruiken voor goedkope steunmallen. Die zijn vaak groter en dikker en zullen dus niet zo snel breken. Ook heb je er vaak veel materiaal voor nodig, dus dan is het goedkope gips de beste oplossing. Als je dan het oppervlak van gips glad zou willen maken, kun je het overgieten met epoxy. Het epoxy kan zelfs wat in het gips trekken, zodat je een mooi glad oppervlak krijgt wat de vorm van het gips goed volgt. Vóór je dit doet, zorg er wel voor dat het gips helemaal uitgehard is. Los water wat nog in het gips zit, kan opgesloten worden als je het gips met epoxy overgiet, waardoor het gips niet verder uithardt en zachter blijft.

Voor algemene voor- en nadelen van gipsachtige materialen en voorbeelden daarvan, zie de pagina over gipsachtige materialen.


Gerelateerde links