Gieten

Hoe zorg ik er voor dat ik geen lijntjes zie van de lagen die ik giet?

Als je een diepe gieting maakt in meerdere laagjes, en je kijkt na het ontmallen naar de zijkant, zul je lijntjes zien tussen de verschillende lagen die je gegoten hebt. Die lijntjes lopen door de hele laag, die zitten niet alleen aan de buitenkant. De enige echte methode die deze lijntjes voorkomt, is niet in laagjes gieten maar alles in één keer gieten. Omdat epoxy tijdens het uitharden warm wordt, moet je bij diepere lagen een epoxy gebruiken die heel rustig uithardt. Een mooi voorbeeld daarvan is de Resion epoxy voor grote gietingen. Waar de meeste epoxies maar een paar centimeter diep gegoten kunnen worden, kan deze epoxy kan bij optimale omstandigheden (dus, als het niet te warm is in je werkruimte) tot 10 cm diep gegoten worden.

De Piñata kleuren kaart. Als je écht niet anders kan dan in verschillende lagen gieten, giet dan de volgende laag zo snel mogelijk nadat de vorige laag de gelfase heeft bereikt. Korte tijden tussen de twee lagen maakt de lijn tussen die lagen minder zichtbaar, maar het geeft ook de kans dat de onderste laag mee gaat geven, wat een golvende scheiding als gevolg heeft (zie de foto, onderaan). Een ander probleem van te vroeg de volgende laag te gieten terwijl de vorige laag nog bezig is met uitharden, is het riskeren van een flash cure.
Een infrarood thermometer is een goede tool om de reactie van de epoxy in de gaten te houden. Zonder de epoxy aan te hoeven raken kun je zo betrouwbaar de temperatuur meten. Als de temperatuur aan het dalen is, is de reactie over zijn hoogtepunt heen, en zou de gelfase bereikt moeten zijn.


Gerelateerde links