Uitharden

Waarom wordt mijn epoxy zo warm / heet?

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de hars en de verharder. Dit proces begint zodra je de twee componenten bij elkaar voegt, en eindigt eigenlijk pas een week of twee daarna. Hoewel je misschien je werkje na 24 uur al uit de mal kan halen, is het pas na een week of twee volledig uitgehard. Het uitharden heeft warmte nodig (als het te koud is, hardt de epoxy niet uit), maar het produceert ook warmte. Die combinatie kan een zogenaamde "flash cure" veroorzaken. Dit gebeurt als je epoxy door het uitharden meer warmte produceert dan er weg kan, waardoor de uitharding steeds sneller verloopt, en er dus ook weer meer warmte ontstaat. Soms kan de epoxy zelfs gaan dampen, of koken. Allereerst wil ik benadrukken dat dit erg ongezond is voor de omgeving. Epoxy kan allergie├źn opwekken, en als je deze dampen inademt, neemt het risico op een ernstige allergische reactie sterk toe. Draag daarom altijd goede bescherming!

Hoe kan ik dit voorkomen?
Hieronder vind je enkele tips om een flash cure te voorkomen.
  • Giet in een koelere ruimte. Als de ruimte te warm is, neemt het risico op een flash cure snel toe.
  • Giet een minder dikke laag. Iedere epoxy heeft een andere reactiesnelheid. Een epoxy die snel uithardt, zal dus meer warmte genereren. Daarom heeft iedere epoxy een maximum diepte van de laag epoxy die gegoten wordt. De meeste epoxies kunnen maar een paar centimeter diep gegoten kunnen worden. Dit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, en ook van het materiaal van de mal. Zorg dat je laag epoxy niet dikker is dan de maximale gietdiepte van je epoxy.
  • Check het pigment wat je gebruikt hebt. Ook pigmenten kunnen soms een flash cure veroorzaken, iets wat soms voorkomt als er gebruik wordt gemaakt van acrylverf. De verf kan de reactie van de epoxy versnellen. Wees dus erg voorzichtig met het gebruik van pigmenten die niet bedoeld zijn voor epoxy.
  • Gebruik een langzamere epoxy. Als je toch graag diepe lagen giet, zoals bij het ingieten van een bloem, stap dan over naar een epoxy die heel rustig uithardt. Die wordt veel minder snel warm, waardoor de warmte meer tijd heeft om weg te komen. Een goed voorbeeld is de Resion epoxy voor grote gietingen; deze kan bij optimale omstandigheden (dus, als het niet te warm is in je werkruimte) tot 10 cm diep gegoten worden. Als je deze epoxy te langzaam vindt uitharden, dan kun je hem mengen met de standaard gietepoxy om hem sneller uit te laten harden met nog steeds een hogere maximale gietdiepte. Meer epoxies kun je vinden op ons overzicht.


Gerelateerde links