Algemeen

Welke soorten pigmenten zijn er?

Nu is epoxy hartstikke leuk om gewoon zo te gebruiken om iets in te gieten bijvoorbeeld, maar vaak wil je daar toch wel graag een kleurtje bij. Er zijn hartstikke veel mogelijkheden om je epoxy in te kleuren. Niet alle opties zijn ook even geschikt voor epoxy. Daarnaast hebben verschillende pigmenten een ander effect.

Pigment pasta's
De eerste keus voor mooi dekkende kleuren. Pigment pasta's zijn speciale pasta's speciaal gemaakt om epoxy in te kleuren. Het is een zwaar pigment gemengd met een beetje hars. Je moet dan ook niet teveel van dit pigment gebruiken en je moet het goed mengen, om te voorkomen dat de hars van het pigment niet uithardt. Eén procent op basis van gewicht is soms al voldoende om de epoxy te kleuren. Meer dan 3% op basis van gewicht zou ik niet toevoegen. De meeste kleuren zijn ook mooi dekkend, je kunt er dan niet meer doorheen kijken. Er zit wel wat verschil tussen fabrikanten, vooral in de concentratie van het pigment. De pasta's zijn zwaarder dan de epoxy, dus gemengd met heldere epoxy gaat de gekleurde epoxy naar de bodem van je mal. Er kan ook verschil zitten in gewicht van verschillende kleuren. Vooral wit staat bekend als een zware kleur. Mijn eerste keuze zijn de pigment pasta's van Eli-Chem. Die zijn erg geconcentreerd en gaan lang mee. De keuze qua kleur is wel wat beperkt. Voor pastel kleuren heeft Polyestershoppen mooie pastel pigment pasta's. Wil je een bijna oneindige keuze in verschillende kleuren, gebruik dan de RAL pigment pasta's van Polyestershoppen. Die zijn beschikbaar in 185 verschillende RAL kleuren. Deze is wel wat minder geconcentreerd, dit pigment is dan ook veel vloeibaarder. Er is een kleurenwaaier beschikbaar waarmee je makkelijk kleuren kunt opzoeken.

Cellen / Lacing
Pigment pasta's zijn ook de enige pigmenten waar je mooie cellen of "lacing", mee kan krijgen. Bij acrylverf gieters is dit effect al erg bekend, bij epoxy gieters is het vooral bekend door ocean art. Je kunt mooie cellen, of "lacing", zoals het ook genoemd wordt in de Engelstalige ocean art videos, door toevoegingen in je epoxy en/of door het toepassen van warmte. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Resi-Blast gebruiken. Je hebt voor het maken van cellen absoluut een pigment pasta nodig. Met andere pigmenten lukt het of helemaal niet, of maar zeer matig.

Pigment poeders (mica poeders)
Pigment poeders, mica poeders, metal tint poeders... Hoewel niet alle poeders van deze categorie zijn, zijn de meeste poeders gebaseerd op mineralen. Er worden alleen heel veel namen voor gebruikt. Mica poeders worden ook in de cosmetica gebruikt, en geven een mooie glinstering in je werkje. Ze zijn verkrijgbaar in alle denkbare kleuren. Je kunt deze met een kwast in (siliconen) mallen verdelen over het oppervlak voordat je de mal volgiet met epoxy, maar het mooiste is het poeder door de epoxy te mengen. Omdat het erg licht is, heb je ook met de poeders maar heel weinig nodig. Eén procent op basis van gewicht is voldoende. Deze poeders zijn vaak zwaar en zakken graag naar de bodem. Ook hier kan onderling het gewicht verschillen, dus sommige poeders zakken sneller dan anderen. Veel fabrikanten bieden deze pigmenten aan. Een goede kwaliteit mica poeder is de metal tint van Polyestershoppen.

Alcohol inkten (kleurstoffen)
Alcohol inkten zijn een geval apart. Hoewel ze heel veel gebruikt worden in epoxy, zijn ze daar eigenlijk niet voor bedoeld. Alcohol inkten zijn eigenlijk inkten bedoeld voor oppervlaktes, zoals papier, glas, of kunststof. Het effect als je het mengt met epoxy is dan ook niet altijd wat je er van verwacht. Kleuren kunnen veranderen of verdwijnen. Overigens staan alcohol inkten er om bekend om langzaam kleur te verliezen, zeker in zonlicht. Alles hierboven heeft te maken met het feit dat alcohol inkten eigenlijk kleurstoffen bevatten, en geen pigment. Dat verschil is niet erg bekend, maar kleurstoffen lossen op en zijn instabieler, terwijl pigmenten grover zijn en stabieler. Een goed merk alcohol inkt zal minder snel kleur verliezen dan een goedkoop merk. Toch is het altijd aan te raden je kleuren te beschermen. Een goed merk waarbij de kleuren langer mooi blijven, is Piñata. Piñata heeft 27 kleuren beschikbaar.
Als je trouwens op zoek bent naar een mooi rekje voor je Piñata inkten, kan ik je zeker deze aanraden. De flesjes passen precies en zijn zo goed zichtbaar.

In combinatie met (vloeibare) epoxy worden alcohol inkten gebruikt voor twee verschillende technieken.

Mengen
Alcohol inkten kunnen gemengd worden met epoxy om een mooie heldere kleur te krijgen. Wil je je epoxy een mooie kleur geven maar er nog wel doorheen kunnen kijken? Dan zijn alcohol inkten een goede keus. Een druppel per 20 gram epoxy geeft al een mooie sterke kleur. Zorg er wel voor dat de epoxy goed gemengd is voordat je de kleur toevoegt. Als alcohol inkt in contact komt met ongemengde verharder, lost de inkt niet meer mooi op. Doe wel eerst een testje, omdat kleuren nogal af kunnen wijken. Rainforest Green van het merk Piñata bijvoorbeeld, wordt blauw als het met epoxy wordt gemengd. Passion Purple van hetzelfde merk wordt ondoorzichtig bruinig, terwijl Blue Violet bijna verdwijnt in de epoxy.

Druppelen
Naast het mengen is het druppelen van alcohol inkten super populair. Het geeft hele gave effecten, maar vereist wel wat oefening. Na het gieten van je epoxy kan de inkt bovenop de epoxy worden gedruppeld. De inkt blijft bovenop de epoxy liggen, maar als er vervolgens ook nog witte inkt op wordt gedruppeld met een zwaar wit pigment, zakt dit naar de bodem. Het witte pigment neemt de kleuren mee, en zo krijg je prachtige effecten. Er kan gevariëerd worden in hoeveelheid kleur in verhouding met het wit, de concentratie van het wit, de dikte van de epoxy, etc.

Transparante pigmenten
Er is ook nog een set transparante pigmenten te koop die druppelbaar zijn, de trans tinten. Transparante pigmenten zijn zeldzaam (de meeste pigmenten zijn ondoorzichtig). Deze set bevat slechts vier kleuren, maar deze kleuren zijn onderling wel goed te mengen. Zo kun je makkelijk paars maken door rood en blauw te mengen, of mooi turquoise door blauw en groen te mengen. Ook deze kleuren zijn goed UV bestendig.

Acryl inkten
Andere inkten die goed met epoxy samen gaan, zijn acryl inkten. Deze zijn in kleine flesjes verkrijgbaar waarmee je makkelijk kunt druppelen, en geven een prachtige kleur aan je epoxy. Omdat ze te druppelen zijn, is het doseren super gemakkelijk. Je kunt hier kiezen uit 19 verschillende kleuren. Sommige kleuren zijn transparant (doorzichtig), andere zijn juist opaque (ondoorzichtig). Maar, omdat er pigmenten worden gebruikt en geen kleurstoffen, blijven de kleuren lang goed.

Glow in the Dark
Het glow in the dark pigment is een wittig poeder dat licht absorbeert, en een andere kleur uitzendt. Die andere kleur is dan vaak alleen te zien als het donker wordt, of helemaal donker is. Je moet er best veel van toevoegen om een mooi effect te hebben, zo'n 40%. Gemengd met epoxy wordt dit poeder een beetje geel/groenig bij daglicht, maar pigment toevoegen aan de mix zorgt er juist weer voor dat het glow in the dark effect vermindert. Wees dus zuinig met ander pigment toevoegen. Een heel klein beetje witte alcoholinkt kan weinig kwaad maar maakt het mengsel een stuk witter.

Andere pigmenten
Er bestaan nog veel andere pigmenten die kunnen werken met epoxy. Ze zijn er alleen zelden voor bedoeld. Acrylverf, nagellak, voedselkleurstof... allen kúnnen ze werken, maar zonder garanties. Let op dat als je verf gebruikt, dat daar niet teveel water in zit. Het water kan het uitharden van je epoxy beïnvloeden. Er zijn ook meldingen geweest van mensen die een flash cure kregen door het gebruik van pigmenten die niet voor epoxy bedoeld zijn.