Uitharden

Waarom wordt mijn epoxy niet hard?

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de hars en de verharder. Dit proces begint zodra je de twee componenten bij elkaar voegt, en eindigt eigenlijk pas een week of twee daarna. Het uitharden heeft warmte nodig (als het te koud is, hardt de epoxy niet uit), maar het produceert ook warmte. Daarom doen kleine gietingen er langer over om hard te worden dan grotere gietingen met dezelfde epoxy. Tenslotte heeft iedere epoxy een andere reactiesnelheid. We hebben onderaan deze pagina enkele tips verzameld hoe je epoxy sneller te laten uitharden. Heb je last van kleverige/plakkerige epoxy of epoxy die maar zacht blijft? Hieronder heb ik een paar veel voorkomende redenen gezet waarom je epoxy (nog) niet is uitgehard.

  • Je hebt een langzame epoxy gebruikt. Sommige epoxies zijn langzaam omdat ze bedoeld zijn voor diepe gietingen. Check dus goed welke epoxy je hebt gebruikt, en wat de verwachte uithardingstijd is. Laat je werkje langer liggen en/of warm het op om de reactie te versnellen.
  • Het is een klein werkje. Hierdoor warmt de reactie niet op, en hardt de epoxy erg langzaam uit. Laat je werkje langer liggen, en/of warm het op om de reactie te versnellen.
  • Het is te koud. Eigenlijk dezelfde reden als hierboven. Als het te koud is, komt de reactie niet goed op gang. Laat je werkje langer liggen, en/of warm het op om de reactie te versnellen.
  • De verhouding was niet juist. Check de verpakking om te zien of je wel de goede mengverhouding hebt gebruikt. Kijk ook goed of je had moeten afwegen of dat de verhouding op volume gaat. Als er niet genoeg hars of verharder in het mengsel zat, kan het resultaat zacht blijven. Sommige mensen denken dat meer harder toevoegen betekent dat de epoxy sneller hard wordt. Dat klopt niet; meer verharder toevoegen betekent soms dat het zelfs helemaal niet hard wordt, omdat er aan het einde van de reactie dan nog verharder over zal blijven. Houd de verhoudingen aan die aangegeven zijn op de verpakking.
  • Teveel pigment gebruikt. Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
  • De epoxy is niet goed gemengd. Deze is vervelend, maar komt redelijk vaak voor. Als de hars en verharder niet goed zijn gemengd, blijft er hars of verharder over in je werkje wat niet reageert. Dit is ook heel makkelijk te herkennen omdat delen van je werkje wel hard zijn geworden, maar andere delen kleverig/plakkerig en zacht blijven. Je kunt proberen het zachte gedeelte te verwijderen en op te vullen met nieuw gemengde epoxy. Een andere mogelijkheid is er een goede laag epoxy overheen te gieten, maar dat kan alleen als het zachte gedeelte niet aan een rand zit.
Als de oorzaak één van de laatste drie opties was, kun je soms niet anders dan opnieuw proberen. Als je de epoxy in een mal hebt gegoten en het er niet meer goed uit krijgt, doe de mal dan in een plastic zak of tas en sluit deze goed af. Leg het daarna een paar uur in de vriezer, zodat de epoxy bevriest en hard wordt. Als de epoxy bevroren is, kun je het (met handschoenen aan!) uit de mal halen. Let wel op dat zodra het gaat ontdooien, het weer zo zacht of vloeibaar wordt als het werd voordat je het in de vriezer legde, dus gooi het meteen weg. Spoel nooit je mal met epoxy er in af onder de kraan! Epoxy mag niet in het rioolwater terecht komen, en je wilt ook geen verstoppingen in je afvoer.


Gerelateerde links