Mengen

Hoe moet ik de epoxy mengen?

Epoxy moet goed gemengd worden. Als je de twee componenten niet goed mengt, krijg je zachte, plakkerige plekken in je epoxy. Dat zijn dan plekken waar er meer hars of meer verharder zat. Hieronder enkele tips om dit te voorkomen.De één beker methode
Dit is de simpelste methode, maar ook de methode waar je het risico loopt niet goed te mengen. Je hebt voor deze methode maar één mengbeker nodig. Je voegt de hars en verharder bij elkaar in de mengbeker, en roert alles goed door. Een veelgenoemde richtlijn is tenminste drie minuten lang roeren. Maar belangrijker dan hoe lang je roert, is hoe je de epoxy mengt. Kijk terwijl je aan het roeren bent goed naar de epoxy, deze moet helemaal helder worden (afgezien van belletjes). Als hars en verharder namelijk nog niet goed gemengd zijn, zie je een soort "strepen" door je mengbeker lopen. Al deze strepen moeten weg zijn. Schraap met je spatel goed langs de zijkanten van de mengbeker, en over de bodem. Dit detail overslaan is wat de meeste problemen oplevert. Doe dit meerdere keren, todat je zeker bent dat er geen losse hars of verharder meer in je mengbeker zit. Als je epoxy helemaal helder is, en langs de randen schrapen geen strepen meer geeft in je mengsel, dan ben je klaar om te gieten!

De twee beker methode
Deze methode is iets meer werk, omdat je twee mengbekers nodig hebt, maar het zorgt er gegarandeerd voor dat alle epoxy goed gemengd is. Je voegt de hars en verharder bij elkaar in de eerste mengbeker, en roert alles goed door, de uitleg van hierboven volgend. Als de epoxy goed gemengd is, giet het dan over in een nieuwe mengbeker. Schraap met je spatel goed langs de zijkanten van de eerste mengbeker en over de bodem, om alle epoxy er uit te krijgen de nieuwe mengbeker in. Roer vervolgens in de nieuwe mengbeker het mengsel nog eens een minuutje goed door. Je bent nu klaar om te gieten!


Gerelateerde links