Algemeen

Kleurstof in detail: Piñata

De Piñata kleuren kaart. Piñata alcohol inkt (hier te koop) verdient een aparte pagina. Hoewel alcohol inkten heel veel gebruikt worden in epoxy, zijn ze daar eigenlijk niet voor bedoeld. Alcohol inkten zijn eigenlijk inkten bedoeld voor oppervlaktes, zoals papier, glas, of kunststof. Het effect als je het mengt met epoxy is dan ook niet altijd wat je er van verwacht. Kleuren kunnen veranderen of verdwijnen. Rainforest Green bijvoorbeeld, wordt blauw als het met epoxy wordt gemengd. Passion Purple wordt ondoorzichtig bruinig, terwijl Blue Violet bijna verdwijnt in de epoxy. Dit komt omdat alcohol inkten eigenlijk geen pigment bevatten, maar kleurstoffen. Deze lossen op en geven zo hun kleur, terwijl pigmenten grover en zwaarder zijn, hele kleine deeltjes blijven en niet oplossen, maar dan ook stabieler zijn. Zie de kleurenkaart voor de volledige lijst kleuren en het effect wat ze hebben wanneer ze door de epoxy gemengd worden.

Let ook op dat alcohol inkten er om bekend staan om langzaam kleur te verliezen, zeker in direct zonlicht. Ook dit komt omdat ze kleurstoffen bevatten in plaats van pigmenten. Een goed merk alcohol inkt zoals Piñata zal minder snel kleur verliezen dan een goedkoop merk, zoals van Ali Express of de Action. Toch is het altijd aan te raden je kleuren te beschermen. De UV filter in je epoxy kan de kleuren niet voldoende beschermen, normaal gesproken wordt hier een UV beschermende lak voor gebruikt.

Als je trouwens op zoek bent naar een mooi rekje voor je Piñata inkten, kan ik je zeker deze aanraden. De flesjes passen precies en zijn zo goed zichtbaar. Wil je meer weten over hoe alcohol inkten te gebruiken, of wil je de alternatieven bekijken, kijk dan op de pagina over pigmenten. Alternatieven voor heldere kleuren welke wel bestand zijn tegen UV licht, zijn de trans tinten en de acryl inkten. De trans tinten komen slechts in vier kleuren, maar zijn mengbaar tot praktisch iedere gewenste kleur. Bij de inkten zijn niet alle kleuren helder; kleuren die wit bevatten (wit, geel, groen, turqoise, etc), zijn alleen helder bij erg lage concentraties.


Gerelateerde links