Algemeen

Kun je twee verschillende epoxies samen in één project gebruiken?

Af en toe komt de vraag voorbij of twee epoxies samen gebruikt kunnen worden. Het is niet altijd duidelijk of er bedoeld wordt de epoxies daadwerkelijk te mengen, of meerdere lagen met andere epoxies te doen, dus ik behandel ze even allebei.

Een nieuwe laag met een andere epoxy
Het is geen enkel probleem om, als de vorige laag is uitgehard, daar een andere epoxy overheen te gieten. Ik maak zelf meer projecten gemaakt met meerdere verschillende epoxies, dan dat ik projecten maak met maar één epoxy. Verschillende epoxies hebben nu eenmaal verschillende eigenschappen, dus gebruik gerust meer dan één epoxy in een project.

Epoxies mengen in één laag
Dit is een ander verhaal. Er zijn uitzonderingen, maar in principe raad ik dit af. Niet zo zeer dat het niet uit zou harden, want de meeste epoxies hebben een sterk gelijkende chemie, maar meer omdat de eigenschappen van het resultaat onvoorspelbaar zijn. Niemand weet dan hoe dit uit zal gaan harden, wat de maximale laagdikte is, hoe warm je gieting gaat worden, en hoe UV stabiel het resultaat is. Sowieso moet je nooit de ene verharder bij de hars doen van een andere epoxy, want je kunt de juiste mengverhouding dan niet bepalen en je houdt dan hars of verharder over in het resultaat.

Maar wacht, je zei toch dat er uitzonderingen waren? Ja, dat klopt. Als een epoxy merk dezelfde hars bij andere verharders gebruikt of dezelfde verharder bij andere harsen gebruikt, dan kun je deze mengen. Ik heb hier twee voorbeelden van.

De standaard UV bestendige epoxy en die voor grote gietingen
De standaard "UV" epoxy van Polyestershoppen en die voor grote gietingen (hier naast elkaar) gebruiken dezelfde hars, maar een andere verharder. De maximale gietdieptes zijn respectievelijk 3 en 10 cm. De eerste epoxy hardt dus snel uit, de andere langzaam. Als je de epoxies mengt, kun je spelen met hoelang het duurt voor de epoxy is uitgehard. Let wel op de juiste mengverhouding. Als voorbeeld; de eerste epoxy heeft een mengverhouding van 100:60. De tweede een verhouding van 100:43. Je kunt dan dus 160 gram van de ene epoxy mengen met 143 gram van de andere epoxy voor een bijna 1:1 verhouding van de twee verschillende epoxies. Dit mengsel kan dan gebruikt worden voor gietdieptes die boven de 3cm liggen, maar nog ruim onder de 10cm. Let op, de maximale gietdiepte is uiteraard afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

De "Art" epoxies met verschillende viscositeit
Polyestershoppen heeft een "Art" lijn epoxies met een simpele 2:1 mengverhouding en verschillende viscositeiten (hier naast elkaar). De verharder hiervan is dezelfde. Hiermee kun je dus heel makkelijk de viscositeit van je epoxy bepalen, door te spelen met de verhoudingen van de hars die je gebruikt. Als voorbeeld, bij 50 gram verharder moet 100 gram hars. Gebruik je daarvoor 50 gram HV hars en 50 gram MV hars, dan krijg je een dikvloeibaar mengsel wat dikker is dan de MV, maar vloeibaarder dan de HV, en gewoon goed uit zal harden.


Gerelateerde links