Mallen

Waar kunnen mallen van gemaakt zijn?

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van epoxy gieten, ga je al snel veel mallen verzamelen. Mallen zijn verkrijgbaar in super veel vormen en maten; je kunt werkelijk waar alles van epoxy maken. Misschien overweeg je zelfs om zelf mallen te maken. In dat geval wil je vast weten welke materialen je daarvoor kunt gebruiken. Hoewel de meeste mallen voor epoxy gemaakt zijn van siliconen, is dat niet het enige materiaal waar je mee kunt werken.

Siliconen
Verreweg het meest gebruikte materiaal voor mallen voor epoxy. Ook siliconen mallen gemaakt voor kaarsen en taartvormen zijn prima geschikt om mee te werken. Rubber mallen voor gips zijn niet zo geschikt, omdat ze niet sterk genoeg zijn en vaak een mat effect geven.
Siliconen mallen hebben niet het eeuwige leven. Vooral goedkope siliconen mallen leven niet lang. Als je zelf siliconen mallen wilt maken, dan kun je goede mallen maken die lang meegaan. Dat is voornamelijk omdat deze mallen dikker zijn. Siliconen rekken langzaam wanneer blootgesteld aan epoxy, en worden ook langzaam broos, waardoor ze kunnen scheuren.

Plastics
Er zijn verschillende plastics waar epoxy niet, of niet goed aan hecht. Plastic mallen zijn voor rechte vormen. Denk dan aan kubussen, piramides, dienbladen, of tafels.

HDPE (High Density PolyEthylene)
HDPE is een stevig maar nog enigszins flexibel plastic. Het is harder dan LDPE (de Low Density variant), maar daardoor ook duurzamer. En dan is er ook nog HMPE (High-Modulus PolyEthylene, of in het Nederlands, HoogMoleculair PolyEthyleen). Dat is een nog sterkere versie van HDPE. Epoxy hecht niet aan polyethyleen, en daardoor zijn mallen daarmee gemaakt goed geschikt. LDPE is wat minder geschikt omdat het erg flexibel is. Dit plastic wordt voornamelijk gebruikt voor knijpflessen. Maar omdat HDPE harder is, kun je makkelijk met HDPE platen goede mallen maken. Je kunt de platen aan elkaar schroeven of tapen. Om lekkage te voorkomen, zeker bij grotere gietingen, kun je met siliconenkit je mal dichtkitten. Een nadeel van HDPE is dat het makkelijk krast. Ook is het materiaal minder glad dan bijvoorbeeld plexiglas, waardoor het resultaat vaak wat dof is. Een kras in de mal betekent ook een lijn op je werkje, al is dat goed weg te schuren en te polijsten. Grotere vormen zoals een dienblad of tafel worden sowieso geschuurd, dus dit soort oneffenheden maken dan niet uit. HDPE ontmalt goed, dus je hebt veelal geen lossingsmiddel nodig. Het helpt wel als de platen wat dunner zijn, waardoor het nog goed te buigen is (~5 mm).

Plexiglas
Plexiglas, ook wel acrylaat of acrylglas genoemd, is een doorzichtig, sterk plastic. Dat het doorzichtig is (zelfs beter dan glas!) is heel handig als je in de mal wilt kijken. Het is krasvast, en wordt over het algemeen super strak geleverd, en geeft dus een mooi glanzend resultaat. Het is wel erg gevoelig voor chemicaliën, zoals aceton. Aceton lost het plexiglas op, waardoor het erg lelijk wordt en onbruikbaar voor een mal. Een ander nadeel is dat plexiglas redelijk sterk hecht aan epoxy. Alleen als het plexiglas kan buigen, bij dunne platen dus, kan het van epoxy verwijderd worden. Voor mallen voor eenmalig gebruik is dun plexiglas erg handig, omdat het makkelijk snijbaar is. Voor het verwijderen kun je ook nog een heat gun gebruiken, waardoor het plexiglas beter buigt (maar, wel onbruikbaar wordt). Dikkere platen zijn bijna niet van epoxy af te krijgen, tenzij je een lossingsmiddel gebruikt zoals een vaseline-spray of een laagje PVA. Ook zou je plastic verpakkingstape kunnen gebruiken, al krijg je dan wel lijntjes te zien in je uiteindelijke epoxy werk.

Andere materialen
Andere plastics kunnen ook werken. PVC bijvoorbeeld, al is dat plastic niet erg hittebestendig dus niet super handig om te gebruiken. Test bij andere plastics even op een klein stukje of je uitgeharde epoxy los kunt krijgen. Sommige gefineerde meubelplaten zijn gefineerd met een plasticsoort waar epoxy niet makkelijk aan hecht, maar bij grotere oppervlakken kan het fineer losraken bij het ontmallen. Ander hout kan alleen gebruikt worden als mal als het goed wordt ingetaped met plastic verpakkingstape. Dat geldt dan natuurlijk voor ieder materiaal. Ingetaped met plastic verpakkingstape hecht epoxy er niet aan. Je krijgt dan alleen wel lijntjes van de tape op je epoxy.


Gerelateerde links