Mallen

Waarom komt mijn werkje dof uit de mal?

Een veelgehoorde klacht; je werkje komt dof uit de mal. Daar zijn verschillende mogelijke oorzaken voor.

  • De meest voorkomende reden; je mal zelf is dof. Niet alle mallen die je koopt, zijn glad van binnen. Ook als je zelf een mal maakt met siliconen, wordt de binnenkant niet altijd glad. Heb je zelf een mal gemaakt? Kijk dan nog eens naar het object waar je de mal van hebt gegoten. Is die zelf niet glanzend? Dan is je mal ook niet glanzend geworden. Heb je de mal gekocht? Kijk dan eens goed of de mal er wel glad uit ziet aan de binnenkant.
  • Je mal is oud en versleten. Siliconen mallen gaan niet eeuwig mee. Sterker nog, de goedkope mallen uit China, ook hier in Nederland verkocht door Nederlandse aanbieders, gaan vaak maar een paar keer mee. Daarna worden ze veelal dof of gaan ze zelfs bol staan. De siliconen zijn vaak maar dun in deze mallen, en is dus extra gevoelig voor vervormingen. Door contact met de epoxy 'slijt' de mal; het oppervlak wordt mat en de siliconen gaan wat rekken. Daardoor kan de bodem van de mal zelfs bol gaan staan. In dit geval wordt het tijd de mal te vervangen. Was de mal nieuw? Lees dan even verder.
  • Je hebt lossingsspray of -middel gebruikt. Lossingsspray of een lossingsmiddel zoals lossingswas zijn bedoeld om het contact tussen de epoxy en de mal te verminderen of zelfs te voorkomen. Je mal gaat dan langer mee, en het is makkelijker om je werkje uit de mal te halen, zelfs als dat van een materiaal is gemaakt wat normaal goed aan epoxy hecht. Het nadeel is echter dat het middel, vooral de spray, een dof laagje achter laat. Met een doffe mal, betekent het ook dat je werkje dof wordt. Voor een vlakke mal kun je ook PVA gebruiken, wat een glad laagje achterlaat.
  • Is het geen van bovenstaande geweest? Dan kan het tenslotte nog dat je epoxy te heet is geworden.

Nu je een dof werkje hebt, en hopelijk weet hoe het voortaan te voorkomen, vraag je je misschien af wat nu. Er kan zeker wat aan gedaan worden, je hoeft je werkje niet weg te gooien! Je kunt meerdere manieren de glans terug krijgen. Eén oplossing is een dun laagje laagje epoxy aanbrengen op je werkje. Dat gaat makkelijker als we het hebben over een onderzetter, dan wanneer het een andere vorm is, zoals een bol. Spuitlak kan ook, maar dat wordt niet altijd mooi en vereist wat oefening. Wat mij betreft de mooiste oplossing, maar wel eentje die wat apparatuur vereist, is polijsten. Schuren hoeft vaak niet als je werkje alleen wat dof is van de mal of door het gebruik van lossingsmiddel, maar goed polijsten vereist wel apparatuur. Je kunt polijsten met een multitool of met een speciale polijstmachine. Vooral met de machine heb je een bol of een klein werkje zo in een minuut of twee weer helemaal glanzend. Wil je weten hoe? Neem dan een kijkje bij onze uitleg daarover. Als je werkje alleen dof is en geen beschadigingen heeft, kun je de schuurstap overslaan en meteen beginnen met polijsten.


Gerelateerde links