Mallen

Hoelang gaat een mal mee?

Hoe lang mallen mee gaan, is voornamelijk afhankelijk van het materiaal. HDPE is veel duurzamer dan siliconen. En eigen gemaakte siliconen mallen zijn weer veel duurzamer dan goedkope gekochte siliconen mallen. Siliconen mallen hebben niet het eeuwige leven. Zeker de goedkope mallen gaan soms maar een keer of vier mee. Daarna zijn ze te uitgerekt, waardoor ze bol of hol gaan staan, of het oppervlak wordt te dof. Je herkent betere siliconen mallen vaak aan de dikte en de kleur. Goedekope mallen, vaak komen deze direct of indirect uit China, zijn dunner en zijn vaak gemaakt van ongekleurde siliconen. Soms komen ze zelfs al vervormd uit de verpakking. Dikkere mallen gebruiken vaak gekleurde siliconen. De dikte zorgt er voor dat de mal veel vormvaster is. Zelfs na vele tientallen keren gebruik, blijft de vorm dan behouden. Hoewel deze mallen in aanschaf veel duurder zijn dan de goedkope mallen uit China, zijn ze uiteindelijk goedkoper omdat ze veel langer mee gaan.

Ben je op zoek naar mallen met rechte vlakken, zoals piramides, kubussen, dienbladen, of zelfs tafels, gebruik dan HDPE. Dat gaat veel langer mee, en vervormt niet door gebruik.

Hoe kan een siliconen mal langer mee gaan?
Siliconen mallen gemaakt van goede kwaliteit siliconen, horen minstens tientallen keren mee te gaan. Maar toch hoor ik soms klachten dat ook zulke mallen na een paar keer al beschadigen, wit uitslaan, en dof worden. Er moeten dus factoren zijn die een mal versneld laten slijten, en dingen die je kunt doen om een mal langer mee te laten gaan. Allereerst wil ik zeggen dat het de verharder is, die langzaam je mal beschadigt. Ik heb eens een druppel ongemengde hars (component A) op siliconen gelegd, en ongemengde verharder (component B). Daar waar de druppel verharder een dag had gelegen, was de mal duidelijk bleker uitgeslagen. Dat was de achtergrond, nu wat (mogelijke) tips.

  • Het is bekend dat een lossingsspray de levensduur van je mal verlengt. Inderdaad voorkomt de lossingsspray dat de epoxy (dus de verharder) direct met de siliconen in contact komt, dus blijft het zo langer mooi. Het heeft wel een nadeel; als je mal mooi glad is, geeft de lossingsspray toch een dof effect aan je gieting. Na het gebruik van lossingsspray, zul je dus altijd een doffe gieting hebben. Als dat geen probleem is, gebruik dan vooral lossingsspray om je mal een lang leven te geven. Als het wel een probleem is, kijk dan of je tijd en moeite wilt steken in het polijsten van je werkjes.
  • Gebruik nooit een brander in de buurt van je mal. Hoewel de ene mal meer kan hebben dan de andere mal, geeft het gebruik van een brandertje in de buurt van je mal, een hoog risico dat je gieting vast blijft zitten aan de mal. Vaak is dan de enige oplossing om de mal stuk te trekken of te snijden. Dit vastzitten kan ook gebeuren als je gieting te heet is geworden. Zorg er dus voor, dat je gietingen niet te warm worden.
  • Meerdere mensen geven aan dat het schoonmaken van je siliconen mal met schoonmaakmiddelen, al is het maar zeep of afwasmiddel, de levensduur van je mal verkort. Ik heb dit zelf niet getest om het te bevestigen, dus ik weet niet zeker of dit correct is. Hoe dan ook is zeep helemaal niet nodig om je siliconen mal schoon te maken, dus ik kan je sowieso het advies geven dat niet te gebruiken. Maak je stoffige mal gewoon schoon met water, of gebruik eventueel wat tape om stofjes of stukjes uitgeharde epoxy er uit te vissen. Ga zeker nooit in je mal lopen boenen of schrobben. Bewaar de mal na het gieten minstens op z'n kop om stof er uit te houden, in een plastic zakje, of in een lade.
  • Enigszins theoretisch, wederom niet bevestigd met een test: een gladde mal, gegoten om een gladde master, blijft mijns inziens langer goed omdat er minder oppervlak is dat met epoxy in aanraking komt. Een doffe of matte mal is natuurlijk (van heel dichtbij gekeken) eigenlijk een beetje korrelig, waardoor de miniscule stukjes siliconen die uitsteken, van meerdere kanten met epoxy in aanraking komen. Als je dus een doffe mal hebt, raad ik je echt aan om lossingsspray te gebruiken. Als je zelf mallen maakt, raad ik je aan een gladde mal te maken en niet een doffe, als je die keuze hebt.
  • Wederom theoretisch; omdat het dus de verharder is die de mal beschadigt, kan wellicht de ene verharder de mal sneller beschadigen dan de andere verharder. Ik heb zelf nog niet getest of een snellere epoxy (wellicht een agressievere verharder?) sneller schade aan een mal aanricht dan een langzame epoxy (langdurig contact), wellicht kan ik dit nog eens gaan testen. Maar als je het vermoeden hebt dat je mallen extra snel slijten, is het zeker aan te raden eens een andere epoxy te proberen. Als je verschil merkt tussen de epoxies, laat me dit vooral weten via de Facebook groep, zodat ik dit kan meenemen in de tips.


Gerelateerde links