Uitharden

Wat is amine blush en wat kan ik er aan doen?

Epoxy hardt uit door een chemische reactie tussen de hars en de verharder. Dit proces begint zodra je de twee componenten bij elkaar voegt, en eindigt eigenlijk pas een week of twee daarna. Zolang het nog niet is uitgereageerd, blijft epoxy gevoelig voor vocht. Zeker in de eerste uren als er nog veel losse hars en verharder aanwezig is in het mengsel. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kun je daarom een lelijk oppervlak krijgen. De luchtvochtigheid kan óók omhoog gaan als de temperatuur daalt. Pas daardoor op als je gaat gieten terwijl het vochtig is in huis (koken, was dat droogt, regenachtig buiten, etc) en/of als de temperatuur gaat dalen ('s avonds voor het naar bed gaan). Let ook op dat de epoxy zelf op kamertemperatuur is, of warmer. Zeker de combinatie van vochtige lucht en een dalende temperatuur geeft een erg hoog risico op een lelijk oppervlak. Meestal is dat "amine blush", een reactie tussen vocht uit de lucht en de verharder in de epoxy. Als je er op tijd bij bent, en de epoxy is nog deels vloeibaar, dan kun je het oplossen door de epoxy te verwarmen. Als je amine blush opmerkt als de epoxy eenmaal hard is, ben je te laat en zul je een nieuwe laag moeten gieten als de lucht wat droger is. Voor deze twee oplossingen, zie onderaan de pagina bij "oplossen".

Voorkomen
Je kunt amine blush voorkomen door de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door de ruimte waar je werkt te verwarmen tijdens het uitharden van de epoxy, of je werkje zelf te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met warmtematten, warmtelampen, warmteplaten, straalkacheltjes, voedseldrogers, enzovoort. Uiteraard is het handiger om een methode te kiezen die niet urenlang de hele kamer hoeft te verwarmen. Check de informatie onderaan de pagina over het versnellen van het uitharden van epoxy even voor toepassingen en waarschuwingen. Mocht je nog een ouderwetse houtkachel hebben, kun je die beter uit laten, want een te hoog koolstofdioxide gehalte geeft ook geen mooi oppervlak. Een thermo- en hygrometer van een paar euro kan al helpen het risico op amine blush in te schatten en te zien wanneer het veilig is om te gieten.

Iets anders wat je kunt doen om het risico op amine blush te verkleinen, is iets minder verharder toe te voegen. Amine blush ontstaat in de verharder, dus als je iets minder verharder toevoegt, is er ook minder "vrije" verharder om met vocht uit de lucht te reageren. Je kunt gerust zonder problemen 5% minder verharder toevoegen dan wat de mengverhouding aangeeft. Bij een 100:50 verhouding en 100 gram hars, komt dat uit op 47.5 gram verharder in plaats van 50 gram. Je kunt de hoeveelheid verharder zelfs nog wat verder terugbrengen, maar dat kan de epoxy wat flexibel houden dus test dit eerst even uit voordat je er iets belangrijks van maakt.
Zorg er ook echt voor dat de epoxy goed is gemengd - gebruik eventueel de twee beker methode. Niet helemaal goed gemengde epoxy kan namelijk een overschot aan verharder hebben op sommige plekken, welke dan extra gevoelig zijn voor amine blush.

Tenslotte kun je amine blush tegen gaan door je epoxy wat voor te laten reageren. Met andere woorden, laat de epoxy wat langer staan in de mengbeker voordat je gaat gieten. Ook dan is er minder vrije verharder om op vocht te reageren. Ook is je epoxy dan wat warmer geworden, waardoor de luchtvochtigheid direct boven de epoxy daalt. Je epoxy kan wel wat stroperiger worden, dus dit is vooral handig als je een toplaag gaat gieten.

Oplossen
Mits je er op tijd bij bent, kan amine blush ook opgelost worden. Zolang de epoxy nog niet is uitgehard, maar nog in de gelfase zit of zelfs daarvóór nog, kan de amine blush ook verwijderd worden. Dit doe je door de epoxy te verwarmen. Ik gebruik daarvoor een heteluchtpistool (heat gun). Doe dit niet op de heetste stand. Beweeg de heat gun over het oppervlak om de epoxy langzaam op te warmen. Het kan zijn dat het oppervlak er eerst even minder goed uit gaat zien, voordat het beter wordt. In de video kun je hier een goed voorbeeld van zien. Het kan wel enkele seconden duren voordat het oppervlak weer glad wordt. Pas op dat je de epoxy niet verbrandt. Als je kleine belletjes ziet verschijnen, stop dan direct. De epoxy is dan te heet geworden. Als je nog op tijd bent, zul je zien dat het oppervlak weer mooi wordt. Zo niet, dan was je te laat en zul je er alsnog een laag overheen moeten doen zodra het uitgehard is. Dat kan in principe er zo overheen, maar als je je zorgen maakt dat het zichtbaar blijft, kun de amine blush eerst wegschuren, zo rond korrel 240 - 320.