Afwerken

Wat is 'doming' of 'domen'? En hoe doe je dat?

'Doming' of het werkwoord 'domen' komt van het Engelse 'dome' af, wat 'koepel' betekent. Met 'doming' wordt bedoeld het leggen van een toplaag van epoxy, zonder het over de rand te laten lopen. Als je bijvoorbeeld onderzetters hebt gemaakt en je hebt daar nog opstaande randjes aan zitten, dan kun je je onderzetter 'domen'. Dat gaat als volgt.
  • Eventueel plak je de onderkant van je onderzetter af (wel goed wachten tot hij is uitgehard!), om het weghalen van een eventuele druppel makkelijker te maken. Dit kun je ook doen door de onderkant in te smeren met vloeibare latex, wat aan de lucht droogt en je later zo van je epoxy af kan trekken.
  • Je legt je onderzetter op een mengbeker of andere verhoging, en zorgt dat hij waterpas staat. Je kunt je onderzetter ook gewoon op tafel laten liggen, maar als er dan toch een druppel langs gaat, komt die onder de onderzetter terecht, en dat wordt niet mooi.
  • Nu giet je voorzichtig een laagje epoxy bovenop je onderzetter, tussen de 1-3mm dik, afhankelijk van of het oppervlak opstaande randjes heeft, en hoe vloeibaar of dik de epoxy is. Gebruik dus niet te veel! Anders zal het er sneller langs lopen.
  • Met een roerstokje kun je de epoxy verdelen over je onderzetter en ook goed tot aan de randen duwen. De epoxy vormt dan een bol laagje over je onderzetter, de koepel waar het woord naar verwijst.
Vooral dikkere epoxies zijn goed voor doming, omdat deze veel minder makkelijk over de rand lopen en het makkelijker is om een dikke laag te leggen. Het kan dus helpen om je epoxy wat dikker te laten worden voordat je begint met domen. Doming kan ook goed gebruikt worden om een hittebestendige laag te maken op een onderzetter. Hittebestendige epoxies zijn alleen vaak wat dunner, dus domen moet je dan voorzichtig doen om te voorkomen dat het er af loopt. Als je tape hebt gebruikt aan de onderkant en je krijgt het niet goed weg omdat er toch epoxy langs is gelopen, probeer de tape dan eens te verwarmen met een heat gun. De epoxy die er langs is gelopen wordt dan zacht, en de tape is makkelijker te verwijderen.


Gerelateerde links