Afwerken

Hoe kom ik van die scherpe randjes af?

Bijna iedereen die gietingen uit de mal haalt, merkt dat er (soms scherpe) randjes aan de epoxy zitten. Dat is moeilijk te voorkomen, omdat epoxy lichtjes krimpt tijdens het uitharden en dus zelfs een overvolle mal na uitharding niet meer zo vol is. De epoxy staat bij de randen dan iets omhoog, en dit geeft het randje. Je kunt meerdere dingen doen tegen het randje, met verschillende resultaten.

  • Allereerst, het moet toch genoemd worden, probeer ze te voorkomen. Vul je mal overvol, en als je kunt, vul de mal pas als de epoxy al dik is geworden. Dikvloeibare epoxy overstroomt minder makkelijk, en is dus beter geschikt om een mal tot over de rand te vullen. Je moet wel goed opletten dat je mal volledig waterpas ligt, anders stroomt het (bijna) over aan één kant, terwijl de andere kant nog steeds een randje krijgt.
  • Dan de simpelste oplossing. Je kunt je werkje domen. Hierbij giet je een dun nieuw laagje bovenop je werkje, waarbij de rand verdwijnt. Vooral met onderzetters is dit handig. Er zijn bijna geen nadelen aan deze methode. Je moet er alleen op letten dat je werkje volledig waterpas ligt. Zie de pagina over domen voor meer informatie.
  • Je kunt de rand er ook afschuren of afvijlen. Als je maar een klein randje hebt, kan een nagelvijltje prima werken. Je kunt ook strookjes schuurpapier op roerstaafjes plakken. In det geval heb je meerdere korrels en bepaal je makkelijk hoe grof je wilt schuren. Als je een flinke rand hebt weg te schuren, geeft het gebruik van goed schuurpapier een gelijker resultaat. Afhankelijk van je ontwerp, kun je zelfs een schuurmachine over de bovenkant van je werk halen om in één keer alle randjes weg te schuren. Daarna zul je dan overigens wel moeten polijsten of domen om je werkje weer mooi blinkend te krijgen. Als je voor polijsten de juiste apparatuur hebt, zoals een horizontale polijstmachine, is dat erg gemakkelijk. De vijl- of schuurmethode is al met al redelijk snel, vereist geen wachttijd zolang je niet gaat domen, en geeft een perfect resultaat.
  • Er zijn ook speciale tools om het randje er af te snijden. Deze ontbramers zijn kleine mesjes waarmee je het randje er voorzichtig af kunt snijden. Het grootste voordeel van deze methode is dat je snel klaar bent. Het kan wel dat na het afsnijden van de scherpe rand er een doffe lijn achter blijft waar de rand er afgesneden is. Je kunt dat randje dan weer laten blinken met wat (nagel)lak, of eventueel door het randje dan op te schuren en te polijsten, maar dan had je net zo goed de schuurmethode die hierboven beschreven is kunnen gebruiken.


Gerelateerde links