Afwerken

Hoe schuur en polijst ik epoxy?

Het schuren en polijsten van epoxy is echt iets wat je moet leren. Tenminste, het is redelijk simpel, maar ook erg makkelijk om fout te doen. Het kan dan makkelijk gebeuren dat je werkje helemaal dof of bekrast is door het schuren, en je niet meer weet hoe het nog goed te krijgen. Toch ben ik zelf erg fan van schuren en polijsten, omdat je er een prachtig resultaat mee kan krijgen. Ik hoop daarom dat deze pagina kan helpen om je uit te leggen hoe te werk te gaan. Eigenlijk is het vooral een kwestie van de juiste tools gebruiken. Allereerst moet ik wel even uitleggen wanneer je wat moet doen.

Schuren, polijsten, of allebei?
Simpel gezegd, schuren moet je alleen doen als je echt krassen in je werk hebt die er uit moeten. Als je werkje alleen een beetje dof is, ga het dan niet kapot schuren. Zelfs kleine krasjes zijn er soms nog wel uit te polijsten zonder te schuren, al is dat wel afhankelijk van je methode. Hoe dan ook is goed schuren toch een beetje een kunst, en moet je niet te snel naar de schuurmiddelen grijpen. Schuren moet je ook absoluut niet doen vanaf een lage korrel, tenzij je de epoxy wilt vormen (hoeken er af schuren, bijvoorbeeld). Als je alleen een kras er uit wilt halen, begin dan met een hoge korrel zoals bijvoorbeeld 1000. Als dat niet werkt, ga dan pas een stap lager schuren.
Polijsten geeft een mooie glans aan je epoxy. Het is daarvoor wel nodig dat je epoxy zo krasvrij mogelijk is. Vandaar dus dat als je veel krassen hebt het schuren moet gebeuren voor je gaat polijsten. Maar als je werkje dof uit de mal komt, is vaak polijsten genoeg om een mooie glans te krijgen.

Kleine objecten, met een polijstmachine
Dit is verreweg het makkelijkst. Kleine objecten zijn zo gepolijst, en als je moet schuren kun je daar schuurpapier voor gebruiken, wat erg goedkoop is. Het enige nadeel is dat je er een polijstmachine voor nodig hebt. Het is wel echt de investering waard, aangezien je piramides, onderzetters, sieraden, en andere kleine dingen er prachtig uit komen te zien, en het allemaal erg weinig tijd kost om het mooi te krijgen. De polijstmachine is zo krachtig, dat zelfs kleine zichtbare krassen eruit gehaald kunnen worden zonder te schuren. In de video hieronder zie je hoe je een klein werkje schuurt en polijst met schuurpapier en de polijstmachine.


Voor de lezers zal ik de stappen van de bovenstaande video hieronder nogmaals herhalen.

Benodigdheden
Stappen
  • Het is belangrijk dat de epoxy goed is uitgehard, voor het beste resultaat. Ook geeft nat schuren een veel beter resultaat, en minder stof.
  • Kies de juiste korrel om mee te beginnen. Als je bijvoorbeeld een randje wilt wegschuren, kan dat met korrel 400 of 600. Wil je alleen een kras wegschuren, begin dan bij 1000 tenzij je uit ervaring weet dat je lager moet beginnen. Gaat de kras niet weg, ga dan een stap omlaag en probeer het opnieuw.
  • Ga door met schuren totdat het probleem wat je weg wilt schuren, helemaal weg is. Ga niet te vroeg door naar de volgende korrel, maar neem de tijd. Pas als je randje of kras weg is, ga je een korrel omhoog. Sla geen stappen over! Ieder schuurmiddel (schuurpapier of pads) heeft een andere korrelvolgorde. Houd de volgorde aan van jouw schuurmiddel.
  • Verander de schuur richting met iedere nieuwe schuurstap. Zo ben je er zeker van dat je de krassen van de vorige stap weg haalt. Controleer dit goed als je denkt klaar te zijn voor de volgende stap.
  • De polijstmachine heeft twee schijven; de hardere schijf is voor het polijsten en de zachte schijf is voor de was. Smeer wat polijstpasta op de harde schijf en spray er eventueel wat water bij. Let goed op de draairichting van de schijven! Zorg er voor dat áls je werkje uit je handen vliegt, dat het van je weg vliegt. Ik heb de machine daarom in een doos staan, zodat het werkje in de doos vliegt en niet door de kamer.
  • Zet de machine aan en houd je werkje tegen de hardere schijf. De laagste stand van deze machine is al genoeg om mooi te polijsten, dus begin rustig. Draai je werkje regelmatig, zodat de polijstschijf steeds in een andere hoek zijn werk doet. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als met het schuren.
  • Als je werkje eenmaal mooi glad is, dan kun je door met de polijstwas. Dit doe je met de zachte schijf. Je hebt niet veel tijd nodig hier voor. Doe wat polijstwas op de zachte schijf, en zet de machine aan op de laagste stand. Houd je werkje weer tegen de schijf en draai regelmatig.
  • En klaar! In een paar minuten heb je een prachtige glans! Dit werkt voor piramides, bollen, sieraden, sleutelhangers, kleine onderzetters, etc.


Gerelateerde links