Gerelateerd

Over porseleingips

Hoewel bijna iedereen wel modelgips kent, is porseleingips toch net iets anders. Het is net als modelgips en acrylharsen zoals Acrystal een gipsachtige stof. Een poeder wat met een vloeistof gemengd moet worden, ondoorzichtig, snel uitgehard. Maar porseleingips is toch echt wel even wat anders, en verdient een eigen pagina.

Gips, maar dan beter
Porseleingips lijkt het meest op gips, maar dan veel beter. Een wit poeder vermengen met water, wat vervolgens snel hard wordt. Maar gips is erg bros, en breekt makkelijk af. Bovendien is het helemaal niet waterbestendig. Je zou een gipsen beeldje zeker niet buiten kunnen zetten. Het gieten met gips is ook nog wel lastig, en je hebt al snel luchtbellen in je gieting. Porseleingips is hier een stuk beter. Het is veel sterker als het is uitgehard. Ook kan het veel beter tegen water. Zelfs als een uitgehard stuk porseleingips wekenlang in water ligt, en je wrijft er hard overheen, merk je alleen maar dat er een heel klein beetje porseleingipspoeder van af komt. Het gietsel zelf blijft sterk en intact. Hoewel het ene merk porseleingips niet gelijk is aan het andere merk, is de porseleingips van Polyestershoppen zeer vloeibaar. Er komen dan ook praktisch geen belletjes in je gieting terecht.

Voordelen boven een acrylhars
Acrylharsen zijn niet echt wit, maar meer een beetje creme gekleurd. Porseleingips is wél echt wit. Sommige acrylharsen hebben ook nog wel eens vlekjes op het oppervlak in plaats van een mooie effen kleur. Met porseleingips heb ik dit probleem nog nooit gehad. Acrylharsen zijn ook lastiger te gieten, en geven veel, soms erg veel, belletjes. Porseleingips is vloeibaarder en heeft minder belletjes. Daarnaast kan het makkelijker met de hand gemengd worden, zelfs als je niet veel kracht in je handen hebt. Porseleingips kan ook makkelijker verder verdund worden, het is redelijk tolerant als je met de mengverhouding gaat spelen. Acrylhars kun je wel verdunnen met meer hars, maar niet veel met water. En omdat bij acrylhars het poeder en de hars samen geleverd wordt, kun je eigenlijk niet echt afwijken van de mengverhouding, of één van je twee producten is eerder op dan de andere. Tenslotte, omdat porseleingips vermengd moet worden met water, krijg je voor wat je bestelt, eigenlijk een hoop meer product. Een kilo poeder geeft, afhankelijk van de mengverhouding, ongeveer 1.3 KG product. Bij acrylhars is een verpakking van een kilo, ook één kilo product. Tenslotte heeft porseleingips ongeveer de helft van de prijs van acrylhars, maar wel iets duurder dan gewone modelgips.

Nadelen vergeleken met een acrylhars
Acrylharsen zijn over het algemeen wel wat waterbestendiger. Bovendien zijn ze iets harder. Dunne schaaltjes van porseleingips kunnen redelijk snel breken. Dan is een acrylhars een betere keuze.

Kleuring
Net als andere gipsachtige stoffen kan porseleingips worden ingekleurd met watergebaseerde pigmenten. Naast acrylverf en acrylinkt, werken Acrystal pigmenten ook heel goed. Waar sommige verven of pigmenten enkel pastelkleuren kunnen geven in porseleingips, zijn deze pigmenten in staat diepe kleuren te geven. De keuze qua kleuren is wel erg beperkt; een alternatief is colorex.

Voor algemene voor- en nadelen van gipsachtige materialen en voorbeelden daarvan, zie de pagina over gipsachtige materialen.


Gerelateerde links