Uitharden

Hoe gebruik ik een (voedsel)droger?

Het uitharden van epoxy is een chemisch proces wat zowel warmte genereert als warmte nodig heeft. Het hele proces kan wel twee weken duren, ook al lijkt het na een dag of een paar dagen wel klaar te zijn. Hoelang het duurt voordat epoxy is uitgehard, is afhankelijk van drie verschillende factoren, waarvan temperatuur een erg belangrijke is. Het verhogen van de temperatuur wordt dan ook aangeraden om problemen zoals amine blush te voorkomen, om het uitharden te versnellen, of om bijvoorbeeld onderzetters hittebestendig te maken. Ik raad niet aan een gewone oven te gebruiken; niet alleen zijn deze duurder, de minimum temperatuur is ook vaak te hoog. Sowieso, na het gebruik met epoxy, is het niet aan te raden om de oven nog te gebruiken voor voedsel (al verschillen de meningen). Een populaire methode is dan ook het gebruik van een droger, zoals een voedseldroger. Bedenk wel dat epoxy niet droogt, maar uithardt, en het dus niet gaat om het verwijderen van vocht, maar puur om het verhogen van de temperatuur. Alternatieve methodes zoals warmtematten, warmtelampen, warmteplaten, straalkacheltjes, enzovoort, werken dus ook prima. Er zijn tegenwoordig ook drogers verkrijgbaar die speciaal op de markt worden gezet als epoxy drogers, maar deze zijn niet anders dan een gewone voedseldroger. Eigenlijk is alleen de prijs anders. Het grootste voordeel van (voedsel)drogers is dat vaak zowel de temperatuur als de tijd instelbaar is, en het gebruik dus erg makkelijk is. Een nadeel is wel dat je werkjes moet verplaatsen de droger in, dus bij het verwarmen van pas gegoten werkjes is het soms wat onhandig. Daarnaast zijn er toch wel enkele punten om rekening mee te houden. Naarmate drogers vaker gebruikt werden voor epoxy, kreeg ik ook steeds vaker vragen over het gebruik er van, of voorbeelden te zien van problemen ontstaan door het gebruik van een droger. Daarom heb ik er voor gekozen drogers een eigen pagina te geven. Het makkelijkste was om even een lijst te maken van de "dos and don'ts".

Waar drogers goed voor zijn
  • Het afronden van het uitharden van epoxy als de epoxy al niet meer vloeibaar is maar toch nog wel wat zacht is. Je kunt hier veilig de temperatuur omhoog gooien naar 50–60°C. Hogere temperaturen geven kans op het vervormen van de gieting, dus kun je alleen doen als je gieting nog in de mal zit. Ook ontstaat er dan een kans op vergeling, al hebben we het dan over temperaturen van 80–90°C.
  • Het versnellen van het uitharden van vloeibare epoxy, onder de voorwaarde dat je gieting ruim onder de maximale gietdiepte van de gebruikte epoxy ligt. Het niet voldoen aan deze volwaarde geeft geheid oververhitte epoxy. Gebruik hiervoor lage temperaturen, maximaal 40°C.
  • Het voorkomen van amine blush, een reactie van verharder met vocht uit de lucht. Ook hier geldt de voorwaarde dat je gieting ruim onder de maximale gietdiepte van de gebruikte epoxy moet liggen. Daarom is dit vooral voor dunne laagjes geschikt.
  • Het oplossen van kristallen in flessen hars of verharder; zie de pagina over houdbaarheid voor meer informatie.
  • Het naharden ("post-cure") van uitgeharde epoxy voor het behalen van hittebestendigheid.

Wanneer je goed moet opletten en je risico loopt op problemen
  • Het verwarmen van gietingen in de buurt van de maximale gietdiepte van je epoxy. Als je epoxy tot maximaal 3cm gegoten kan worden en je giet een 2cm dikke laag bij normale kamertemperatuur, dan kun je deze epoxy niet langdurig verder verwarmen. De epoxy zal dan oververhit raken. Als je echt de epoxy wilt verwarmen, bijvoorbeeld om amine blush te voorkomen, stel de droger dan in op een korte tijd. Welke tijd precies hangt af van je epoxy, de gietdiepte, en de kamertemperatuur, dus ik kan hier geen vaste richtlijnen voor geven.
  • Het sterk verwarmen van niet ontluchte epoxy. Epoxy die niet goed ontlucht is, bevat altijd nog een grote hoeveelheid opgeloste lucht. Bij het sterk verwarmen van deze epoxy, bijvoorbeeld als het een dun laagje is dus je geen risico op een flash cure loopt, kan deze lucht uit oplossing komen en belletjes geven die er direct na het gieten niet zaten. Het is dan beter de epoxy slechts een beetje te verwarmen, en de temperatuur pas omhoog gooien als de epoxy echt niet meer vloeibaar is. Flexibel is geen probleem, maar epoxy nog in de gel fase kan ook nog belletjes krijgen bij het sterk verwarmen.
  • Als je droger niet waterpas staat, of de rekjes niet waterpas in de droger hangen. Als je vloeibare epoxy overbrengt naar de droger om het daarin verder uit te laten harden, moet je er zeker van zijn dat de rekjes waar je mallen op liggen, waterpas liggen. Dat is niet zo simpel als er voor zorgen dat de droger zelf waterpas staat; de rekjes kunnen namelijk wat voorover of achterover hellen. Meet dus of de rekjes waterpas staan, en laat de droger dan op die manier staan om er voor te zorgen dat je geen scheve onderzetters krijgt.


Gerelateerde links